Mina nya mantran:

Varje bortvald kolhydrat är en bra kolhydrat!! Jag kan äta vad jag vill, när jag vill, men inte den här timmen/dagen!!

söndag 10 januari 2010

Hemmagjort!

"Tack för maten den var god,
den var säkert hemmagjord!"

Det var en liten ramsa som jag ofta sa antingen till min mamma
(som alldeless säkert hade gjort den hemma)
Eller till och med bespisningspersonalen på skolan när maten var extra god..
Allra Helst då vi började inse att många andra skolor fick sin mat lagad på andra platser istället för skolmatköket på plats.


Men idag har jag varit duktig och gjort:
PESTO och
MAJONNÄS!!

Det är två saker som är väldigt lätta att göra själv om man bara har lite tid
och rätt ingredigenser/material

Majonnäs (á la Per Moberg)
2 äggulor(rumstempade)
1 msk dijonsenap
4 dl kallpressad rapsolja
salt och peppar

Vispa ihop gulor och senap.
Tillsätt droppe för droppe oljan och öka allteftersom till en stadig tunn stråle
VISPA VISPA VISPA

KLART!!

MIKKAN rekomenderade att man använder lite vatten efter den är klar för att göra den lite mindre tjock. Och jag håller med! Den är väldigt tjock när man fått den klar,
men hennes tips om att blanda med vatten precis till det man behöver är mycket lättare tycker jag!


(Själv glömde jag salta och peppra innan burken åkte in i kylen. )

Pesto, hittade jag hos en annan bloggare Towards Sustainibility

Jag gjorde dock på cashwenötter och rapsolja där också..
(och inget mått användes utan jag höftade mig fram..)
Den blev rätt slät den här ggn iom att det var första ggn, och jag använde Permigiano ost istället för permesan..
Nästan allt blev utbytt..
Kanske hade varit roligare om jag använt Ruccola som vissa gör pesto på också..

Pesto-
Färsk basilika
Olivolja(jag använde kallpressad Rapsolja istället)
Pinjenötter (använde cashewnötter-naturella)
Vitlöksklyftor (blev kanske lite för många i den här omgången)
Permesanost
(jag använde Permigiano istället, en torrare kryddig variant av ost borde fungera, vilken det än är)




Förra sommaren odlade jag 4 olika basilikor i fönstret där jag bodde.
Perfekt fönster för basilika odling..

Nu har jag inte den möjligheten och vet inte riktigt vad jag ska ta mig till ...
Kanske blir det ruccola odling i en annan typ av miljö, eller även där Basilika..

2 kommentarer:

Gissan sa...

Majonnäs ska jag testa en dag...men inte idag ;)
Låter ju skitgott o ha hemlagad majonnäs... :P

Bondbruden sa...

Hemmagjort är både godast och nyttigast...jag bakar bröd just nu...ja hemgjort